English Translation of first TV reportage re EVM

58-годишният Младен Белчев от Плевен един от най-възрастните участници в Националния веломаратон, навъртял 3100 километра между 33-те най-големи български града през април и май тази година.

Младен е участник във френския маратон Париж-Брест–Париж

Заклет любител на колоезденето, здравословния начин на живот и на природата. След много хиляди километра на колело в България и Европа и след 45 години на педалите, пенсионерът с тяло и дух на атлет, е жестоко ударен от мотоциклетист в парка на своя град Плевен – Кайлъка.

„Случи се моето положение да попадна на един безсъвестен моторист, който е карала в нашия парк в Плевен, който е и за велотуристи, за пешеходци, но по този път има ограничение на скоростта, той е карал с 92 км”, разказа Младен Белчев.

”С моя приятел Младен навлизахме в ляв завой и един моторист връхлетя върху нас. Мотористът се блъсна в приятеля ми. Виждах само пред мен как една парцалена кукла лети във въздуха”, разказа очевидецът Мартин, приятел на Младен.

Пенсионерът е с два натрошени крака, четири счупени ребра

два шийни прешлена и тежка травма в лявата ръка, която засега остава неподвижна. Първите дни шансът му да живее са оценени на 20%. Младен оцелява, а месец след инцидента жестоко удареният велосипедист е решен да се качи отново на колелото, за да направи пътуването на живота си.

„Сега изпитвам голямо желание да се възстановя по най-бързия начин и за да мога да осъществя един такъв веломаратон… Европа и като мина през Европа и то по Дунав да тръгна, да мина срещу течението и да стигна до Лондон по случай Олимпийските игри. Поне ако не стигнем за откриването, да стигнем за закриването на олимпиадата в Лондон”, споделя Младен.

Личното страданието и безумията, които се случват по пътищата на България не са отчаяли Младен. 58-годишният мъж е амбициран да стъпи отново на краката си и да измине целия път от Плевен до Лондон догодина по време на Олимпийските игри.

Целта му е да пропагандира за съвест и разум по пътищата

Целта му е да накара колкото се може повече да автомобилисти да разберат, че велосипедистите са участници в движението, които трябва да се пазят.

Мотивира го огромното желание да кара велосипед 

„2016 г. ще стане 50 години Младен.  Винаги съм имал под ръката си велосипед. Никога не съм ходил на работа с колата си. Да седна сам в колата и да ида на работа. Аз сядах на велосипеда и тръгвах на работа”, спомня си Младен.

Младен е блъснат, защото е карал колело, но лекарите са категорични, че именно велосипедът и двигателната култура на плевенчанина са основната причина почти 60-годишния Младен да има шанс за възстановяване след ужасяващите травми.

Tой има волята и желанието да го направи

„Когато пациентът е безволев, не участва, този процес е много труден. Той има двигателна култура, активен е и много разчитаме на това за възстановяването”, каза д-р Васил Нинов, рехабилитатор. Според него Младен ще се качи на колело след 6-7-8 месеца, но може и по-рано.

Лявата ръка на Младен няма да се възстанови

Но той вярва, че ще стигне до Лондон само с една ръка.

Младен търси съмишленици, които да тръгнат с него с велосипед към Лондон и да носят посланието му. Според него още от малки децата да се възпитават не само да могат да четат и да пишат, но да обичат природата, да обичат хората.

Да имат една заложба да защитават, а не да побеждават и да тормозят

Докато Младен се бори за да стъпи на крака отново, приятелите му се опитват да накарат полицията в Плевен да осигури правото им да се придвижват безопасно в парка.

От много време карам в парк Кайлъка, но смятам, че това не се контролира от полицията. Хубаво е наистина да има патрулираща кола, която да следи за тези несъобразителни момчета, който не мислят за себе си, но не мислят и за околните”, смята Младен.

Иначе много хора си заминават ей така, без да са виновни за нищо 

Мотоциклетистът, осакатил Младен, е карал с евтина каска менте. Получил тежка травма на главата и днес е загубил част от разсъдъка си. Качвал се на мотор за втори път през живота си. Надценил възможностите си – карал твърде бързо и твърде мощен мотор.

Младен ще е щастлив ако с каузата си накара дори един младеж да осъзнае каква отговорност е живота.

Всеки, който има желание да се свърже с Младен, да помогне на каузата му, да се включи в пътешествието до олимпиадата в Лондон или просто да го окуражи може да се свърже с него чрез сайта на инициативата.

Пътешествието започва точно след една година 23 юни 2012 – Международния олимпийски ден.

Leave a Reply