НА БЪЛГАРСКИ ЕВМ2012

Къде сме сега – в Белгия

Белгия – 14 – 17.07.2012

Белгия значи много дъжд, от време на време слънце, но по-често облаци и валежи Пристигнахме вир вода в Диест и паркирахме кемпъра, в близост до природен парк с чисто нови съоръжения, сред които и плувен басейн. Даже успяхме да се изкъпем, преди да затворят басейна, след което си взехме по един душ. Тук е мястото да благодарим на персонала на природен парк Halve Maan (което в превод значи полумесец). Вчера карахме из Брюксел – което си е цяло постижение  и заснехме добър материял. Днес сме на път за Франция – Рубе.

Какво се случи досега, по време на нашата кампания, в която искаме да изминем 4000 км, през 11 държави за 55 дни:

Европейският Вело Маратон беше организиран, за да вдъхнови повече хора да карат колело, както да апелира за повече сигурност и подобрена инфрастура по пътищата – както за велосипедисти, така и за пешеходци и хора в неравностойно положение.

Сбъдвайки мечтата на един човек – Младен Белчев, искахме да вдъхновим много други хора да осъществят това, за което мечтаят, но и да обърнем внимание, колко крехък е човешкият живот и, колко нелепо е да загиват хора при пътни инциденти, след като това може да бъде избегнато, а ние всички можем да сме част от решението.

Остават ни само 2 седмици, до крайната цел на Евро-Вело Маратона. Ако искате да разберете, какво се слкучи през изминалите 40 дни, гледайте видео-материалите заснети по време на нашата обиколка тук: European Velomarathon. ПР кампанията и документирането на маратона са продуцирани от CenTransit.com, като изпълнителния директор на компанията – Джон Хейзълууд, уаства в инициативата.

 маме нужда от ТЕБ – ТИ, който четеш това:

Помогни ни да достигнем до повече хора – ако имаш познати журналисти в Германия, Франция, Белгия, Холандия и особено във Великобритания, кажи им за маратона.

Журналисти – каним ви да ни помогнете да подкрепим промяната, която искаме да инициираме с тази инициатива, а именно да има повече колоездачи, повече сигурност на пътя, по-добри условия за пешеходци и за колоездене.

Присъедини сеКаним всеки, който има желание, да се присъденити към нас, за час или до крайната ни цел – Лондон.Каним те да прекараш едно Лято на колело, споделяйки удоволствието от колоезденето – сам или с приятел.

 

 Нужни са ни политици, които да подкрепят нашата мисия, а вие – журналистите можете да окуражите промяната в политичеката воля.

Ако се чудете, как можете да се включите, прочетете статията за кампанията на  сп. Times за колоездачите във Великобритания, през последните няколко месеца: Градът за колоездене –http://www.thetimes.co.uk/tto/public/cyclesafety/.

Старта в България  2.06. – 5.06.2012

Стартирахе в София, столицата на България, на 2-ри юни, като през трите дни на колоездене из страната, срещнахме много местни хора, които ни подкрепиха и окуражиха в начинанието ни. Приятели и роднини се включиха за малко, в знак на солидарност. Постигнахме изключително отразяване на инизиативата от страна на медиите, по 6 телевизионни канала – не на последно място благодарение на подкрепата на екипа наCenTransit.com, които посветиха много време в промоция на веломаратона.

Телевизионните Репортажи от България, които отразиха старта: http://tinyurl.com/d7st4qm

Видеоматериал от етапа в България и Сърбия: http://youtu.be/AXatHLZj7I8

Сърбия – 6.06-11.06.2012

Подкрепихме инициативата Cycle Belgradeсъбитие и проект подкрепени от ООН, които целят да вдъхновят повече хора да карат колело в Белград , както и да апелират към местното правителство да подобри условията за природосъобразен транспорт, колоездене и пешеходство.Особена подкрепа получихме от „братята по оръжие” от Yugo Cycling Campaign, Serbian Cycling Federation, както и неколцина сръбски велоентусиасти. Специални благодарности дължим на Милан Борич, без когото със сигурност нямаше престоят ни в Сърбия да е толкова приятен. Маршрутът по Железни Врата е един от най-красивите, но и най-трудни за колоездене, заради стръмните хълмове. Определено това беше добро физичеко упражнение!

Колозедене из Сърбия, покрай Стоманени Врата – по немски: http://youtu.be/XNoxAvR2EZY

Пътят (за мирдо Белград: http://youtu.be/1yufPJvvdW0

Колоездене из Белград: http://youtu.be/v99VTk3yLLk

 

Унгария 13.06. – 17.06. 2012

Унгария бе дружелюбна и красива, както и истинско предизвикателство от езикова гледна точка – благодарни сме, че съществува нещо нареченоGPS. Срещнахме  бълграи, но и местни – повечето от тях колоездачи в Будапеща, където по време на нощното ни каране се натъкнахме на над50 унграски колоездачи, които ежемесечно се срещат по това време на деня.

Благодарим на Българско Посолство в Будапеща и на Посланик Бисерка Бенишева за нейното гостоприемство!

Унгарската ивица от Дунава е любимо място на мнозина, като условията за колоездене са безупречни. За да разберете повече за колоезденето в Унгария – посетете Critical Mass Hungary: http://criticalmass.hu/english

Нощна колоездачна обиколка – Будапеща : http://youtu.be/4IB1HSNU7Ps

Дневна колоездачна обиколка – Унгария: http://youtu.be/qCqRuSBSfQ4

 

Словакия 18.06. – 20.06.2012

Нашият кемпър се развали на едва 50 км от Братислава. Това, разбира се, не  ни спря да си прекараме страхотно и да се срещнем с българската общност, в Българския Културен Център. Благодарим на екипа на Български Културен Център в Братислава, за тяхното гостоприемтсво!

Братислава заслужава похвала за изключително добрата си мрежа от пътеки и велоалеи. Впечатлени се и смятаме, че България има какво да научи от Словакия. Подобряването на съществуващи пътеки в паркове и извън тях, трябва да е сред приоритетите на местните правителства.

Благодарение на Марчело Агарев – нашият спасител, кемпърът ни беше поправен бързо и изгодно от самия него и негови приятели. Надяваме се, че повече хора биха направили същото като Марчело, в подобна ситуация. Той е словашки предприемач, живял известно време в България – говори езика и го е грижа за хората. Благодарим ти, Марчело!

Колоездене из Братислава: http://youtu.be/4IlPJ5yrlEE

Австрия 21 – 23 June 2012

Наслаждавахме се на велоалеите и пътищата в Австрия/.

Във Виена дори карахме рамо до рамо със секретаря на Българското Посолство, след което отидохме на пикник, в парка до небезивестната Виенска Опера. За жалост, не остана време да посетим множеството музеи и изложби във Виена, но пък затова успяхме да идем местния клон наBike Kitchen  (Вело Кухня) и да изпроваме местната схема за наем на велосипеди, която ще сравним с тази на  local Barclays, в Лондон.

Bike Kitchen,Виена:  http://youtu.be/flQRqKD9vjA

Колоездене във Виена: http://youtu.be/flQRqKD9vjA

Среща с един учличен трайъл байкър –

Доминик Раб: http://youtu.be/JQq02i3yU9M

 

Германия – 24.06. – 11.07.2012

 

Струва ни се, че колкото по на запад отиваме, броят на колоездачите се увеличава а условията за колоездене – се подобряват.

Дунава през Бавария, с посещение на най-красивите баварски градчета: Пасау, Регенсбург, Инголщад, Нойбург, Донаувьорт.

Гледайте видео за ЕВМ тук:

11 Европейски Държави и 7 Столици – 4000km – Международна Група от Вело Ентусиасти – Хиляди местни хора – Милиони Хора чрез интернет – най-екологични чисто организираните Олимпийски игри – Лятото на Велосипеда

 Кои са организаторите: Европейският Вело Mаратон е вдъхновен от Младен Белчев, който мечтаеше от години да извърти 4000км между Лондон и България. Младен живее в гр. Плевен, където е известен с множеството си доброволни участия в спортни изяви из цяла България. Той се занимава от дете със спорт, като най-изявен е в лекоатлетиката и колоезденето. През май 2011 г., точно година след пенсионирането си и 2 дни след завършването на 3150км Вело Маратон – обиколка на България 2011 г., той става жертва на пътнотранспортно произшествие и претърпява множество травми.

Когато вижда за първи път баща си, в интензивното отделение на гр.  Плевен, дъщеря му г-жица Екатерина Белчева решава, че ще направи всичко възможно за да помогне на баща си да кара отново и да осъществи мечтата си, да прекоси Европа на велосипед. Така между посещенията в болницата и разговори с колеги колоездачи на баща си, стартира организацията на Европейският Вело Маратон за безопасни пътища от България до Лондон за Олимпийските игри.

Запознайте се с Екипа тук

Цел? ЕВМ – да бъде вело мероприятието на 2012 г. и да вдъхновим колкото се може повече хора да карат колело. Да завършим успешно в Лондон за откриването на Олимпийските игри.

Маратона ще носи Алтернативен Олимпийски огън, който да напомня за бесмислените жертви, които загиват на пътя всеки ден.

 Ние искаме да постигнем повече от каране на колело за 3500км, а именно:

  • Маратона да насърчи безопастност по пътищата и да популяризира колоезденето като здравословен, евтин и природосъобразен начин за придвижване.
  • Маратона да обедини Европейското велообщество и да промоцира ЕвроВело Маршрутите.
  • Да организира мероприятия в 11 държави с помоща на местни организации и бизнеси, на които ще поканим кметовете и местните управления. Да им предадем факла с Олимпийски огън и да ги призовем да  вземат незабавни мерки за подобряване на условията на пътя за придвижване пеша и с  велосипеди.
  • Програмата за събитията още ще включва колоездачно обучение и обучение по безопастност на движениетоосигурено от местни организации. А също така вело кино, магазин, презентации, състезания и занимателни кръжоци.
  • Да оставим нещо след себе си – документален филм за колетото – какво символизира, какво означава за всеки един от нас, какво е неговото бъдеще.

Защо промоция на велосипеда?

Велосипедът е символ на свободата, на здравето, на еко транспорта, и опазването на природата и дори на женската еманципация. От създаването си велосипедът има огромно влияние върху човечеството, както културно,  така и за развитие на индустрията, без измайсторяването на колелото – нямаше да съществуват и автомобилите.

Днес велосипедът е все още един много популярен начин за придвижване, но на пътя има много повече участници и условията и правилата са на страната на по-опасните моторизирани превозни средства. Всяка година хиляди велосипедисти и пешеходци стават жертви на катастрофи. Ние искаме този брой да се намали като увеличим броя на велосипедистите – колоезденето е много по-безопасно.

Увеличаването на колоездачите, води до повивашаване на безопастността поради три основни причини:

  • С увеличаването на броя на велосипедистите, водачите на превозни средства стават по-съзнателни за присъствието им на пътя и по-наясно с поведението на  велосипедистите. Могат по-лесно да предвидят техните действия и поведение.
  • Увеличава шансовете шофьорът също да е велосипедист, което означава, че той ще е по-склонен да се постави на мястото на велосипедистите и да разбира поведението им на пътя и как автомобила влияе на другите участници в движението.
  • Повече хора на колело води до по-голяма политическа воля за подобряване на условията за велосипедисти.


Leave a Reply